Nieuws

15/02/2021
Structurele en projectsubsidies in de audiovisuele kunsten

Ben je op zoek naar financiering om een (korte of lange) film of audiovisueel werk te creëren?


Structurele steun


Een structurele subsidie ondersteunt jouw activiteit over een langere termijn. Dit soort subsidie kan je gebruiken voor artistieke uitgaven, maar ook voor functionele uitgaven: huur van een ruimte, bureaumateriaal, tewerkstelling, ... In de audiovisuele sector (zeker de filmsector) wordt er bijna nooit gewerkt met structurele subsidies. Vaker vraag je projectmatig een ondersteuning aan. Er bestaan wel een paar mogelijkheden om op langere termijn steun aan te vragen.



Vlaamse Gemeenschapscommissie Brussel - Trajectsubsidie Kunsten

De Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent kunstenaars of verenigingen een trajectsubsidie toe, ter ondersteuning van de ontwikkeling en groei binnen hun oeuvre. Zo wil de VGC onder meer jonge of beginnende kunstenaars stimuleren om te evolueren door hen de mogelijkheid te bieden om structureel samen te werken met Brusselse cultuurhuizen.


Bij een trajectsubsidie kan een kunstenaar of vereniging een fiat krijgen van maximum twee jaar om een vooraf niet volledig uitgewerkt project te realiseren. De subsidie biedt de gelegenheid om binnen een ruimer tijdsbestek nieuwe ideeën te ontwikkelen, andere kruisbestuivingen te onderzoeken, om een nieuwe evolutie aan te gaan. Wel moet de kunstenaar of artiest kunnen verduidelijken welke evolutie men voor ogen heeft. Een trajectsubsidie focust immers op de ontwikkeling, niet louter op de voortzetting van het bestaande parcours. Daarnaast wordt er gevraagd dat de trajecten aansluiting vinden bij het Brusselse netwerk binnen de kunsten.

Alle informatie vind je hier.



Vlaams Audiovisueel Fonds - Structurele Werking
Het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft een werking voor structurele ondersteuning, maar deze wordt enkel voorzien voor culturele vertoningsplekken en -netwerken, spreidingsinitiatieven (zoals filmfestivals, online platforms) en initiatieven rond filmgeletterdheid (reflectie, toeleiding en educatie). Een erkenning als structurele werking geldt voor 3 jaar.


De volledige info vind je via deze link



Projectsubsidie


Een éénmalige of projectsubsidie wordt toegekend aan een specifiek project. In de audiovisuele sector wordt voornamelijk met projectsubsidies gewerkt. Vaak dien je verschillende dossiers in die de verschillende stappen van jouw project financieren: pre-productie of ontwikkeling, productie, post-productie, distributie en promotie.



Vlaams Audiovisueel Fonds

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is de subsidieverlener binnen de professionele audiovisuele kunsten in de Vlaamse Gemeenschap. Onder de algemene koepel van het VAF vallen drie fondsen: het VAF/Filmfonds, het VAF/Mediafonds en het VAF/Gamefonds. 


Het VAF/Filmfonds financiert projecten, maar biedt ook een groot aantal andere initiatieven en diensten aan, steeds met de ontwikkeling van het creatieve talent in Vlaanderen als prioriteit.


Het gros van de middelen van het VAF/Filmfonds gaat naar de financiële ondersteuning van filmprojecten in diverse categorieën: animatie, documentaire, fictie en FilmLab (voor meer experimenteel of eigenzinnig werk). 


Er kunnen verschillende financiële premies worden toegekend, die overeenkomen met de opeenvolgende stadia in het creatieproces: scenariosteun, ontwikkelingssteun en productiesteun


Je kan zowel voor korte, middellange als lange projecten een dossier indienen. Iedere categorie, lengte en stadium wordt gekoppeld aan specifieke voorwaarden en vragen die je in het dossier dient te beantwoorden.


Het fonds werkt met vaste bedragen gelinkt aan iedere categorie. Afhankelijk van je aanvraag dien je voor de opmaak van je budget steeds te werken met een door de organisatie opgemaakte template (budgetformulier en financieringsplan). Deze templates kan je hier downloaden.


Er wordt ieder jaar een kalender met indiendata voor het volledige jaar opgemaakt. 


VAF publiceerde eveneens een lijst met do’s and don’ts voor steunaanvragen.


Flanders Image
De communicatie- en (internationale) promotieafdeling van het VAF opereert onder de naam Flanders Image


Flanders Image communiceert naar de pers toe over audiovisuele creaties en is verantwoordelijke voor de internationale promotie. Flanders Image staat tevens in voor de behandeling van aanvragen voor het VAF Marketing Partnerschap (VMP) en internationale promotiesteun (Filmfonds + Mediafonds). 


Flanders Image beheert de website Screener.be, een promotioneel VOD-platform dat de toegang vergemakkelijkte van buitenlandse filmprofessionals die geïnteresseerd zijn in het selecteren of verwerven van Vlaamse inhoud. 


Tot slot organiseert Flanders Image jaarlijks CONNEXT, een platform waar lokale film- en tv-makers nieuwe projecten pitchen, lopende werken presenteren en recent voltooide speelfilms, documentaires en series tonen aan een selecte groep internationale festival curatoren, sales agents, distributeurs, opdrachtgevende redacteuren, …


Vlaamse Gemeenschap - Kunstendecreet Projectsubsidies

Een projectsubsidie is bedoeld als financiële ondersteuning van initiatieven in de kunstensector die in tijd en doelstelling beperkt zijn. Het Kunstendecreet biedt subsidies voor podiumkunsten, muziek, beeldende en (multiscreen) audiovisuele kunsten, architectuur en vormgeving, en mengvormen hiervan. 


Je kan bij via het Kunstendecreet dus geen steun aanvragen voor een single screen audiovisueel project, wel voor multiscreen werk (bv. een installatie).


Projecten worden gekenmerkt door een of meerdere van de volgende functies : ontwikkeling, productie, presentatie, participatie, reflectie.


Projecten kunnen zowel kort- als langlopend zijn, met een maximum van 3 jaar. 


Er zijn twee jaarlijkse indiendata: op 15 maart en 15 september, afhankelijk van de startdatum van het project. 


Alle info vind je hier.



Vlaamse Gemeenschapscommissie Brussel - Projectsubsidie Kunsten

De Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest subsidieert kunstprojecten. Een kunstproject moet minstens eenmaal opgevoerd of getoond worden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om in aanmerking te kunnen komen voor een subsidie. Alle mogelijke disciplines kunnen ondersteund worden. De aanvraag moet wel gericht zijn op de realisatie van een concreet en volwaardig project. 


Er zijn jaarlijks 3 deadlines, afhankelijk van het moment waarop de vertoning in het Brusselse plaatsvindt. 


Bovendien is er een verkorte procedure voor kunstenaars of verenigingen die nog geen subsidie ontvingen door de VGC. 


Meer weten? Dat kan hier!



Fameus Fonds voor Talentontwikkeling – Projectsubsidies

Met de projectsubsidie ‘Fonds voor Talentontwikkeling’ ondersteunen Fameus en Stad Antwerpen tijdelijke en uitzonderlijke kunst- en cultuurprojecten van amateurkunstenaars. Je vereniging moet een werking hebben in een van de 9 Antwerpse districten of jij moet als kunstenaar in een van de 9 Antwerpse districten wonen. Je kan enkel een aanvraag indienen voor amateurkunsten die georganiseerd worden in Antwerpen. Er zijn vier deadline per jaar, voor een bedrag van maximum 10.000 euro.


Fameus staat voor je klaar om met jou de subsidieaanvraag door te nemen. Ze geven je tips, bekijken de begroting en bespreken of jouw project in aanmerking komt voor subsidie.


Lijkt deze projectsubsidie iets voor jou? Alle info vind je via deze link.



Stad Gent - Subsidies voor projecten in kunst, cultuur en cultureel erfgoed 

Organiseer je een cultureel, artistiek of cultureel erfgoedproject vanaf 2021? Stad Gent verleent subsidies via een nieuw reglement aan culturele en artistieke projecten, educatieve, sociaal-artistieke of participatieve projecten, cultureel erfgoedprojecten, niet-periodieke publicaties. 


De projecten dienen een impuls te geven aan het cultuur- en kunstenlandschap in de stad, of een duidelijke cultuur-historische, artistieke, culturele of kunst-kritische inhoud hebben en een link hebben met Gent.


Er wordt een onderscheid gemaakt tussen eenmalige projecten van beperkte duur (max. 2 jaar) en jaarlijks terugkerende projecten. Er zijn vier subsidierondes per jaar met vaste indiendata.


Alle info vind je hier.



Stad Antwerpen - Toelagen voor kunstprojecten


De stad Antwerpen richt zich in eerste plaats op de professionele kunstensector, waarbij zowel professionele kunstorganisaties als individuele kunstenaars een project kunnen indienen.


Alle verschillende kunstdisciplines kunnen een aanvraag indienen voor een project dat gericht is op ontwikkeling, creatie/productie, presentatie van, participatie aan en reflectie over kunst. Steeds realiseert de uitvoerder een concreet resultaat dat in de stad Antwerpen aan het publiek wordt voorgesteld.


Het project start ten vroegste 3 maanden en ten laatste 12 maanden na de uiterste indiendatum.


Meer info via deze link!



Stad Mechelen - Toelage voor culturele projecten

Met de projectsubsidie roept Mechelen kunstenaars en organisaties op om kunst- of cultuurprojecten te organiseren in Mechelen die een bijzondere dynamiek toevoegen aan de culturele stad.


Je project komt in aanmerking als het zich afspeelt in Mechelen en zich situeert in de culturele sector: amateur- of professionele kunsten, circus, cultureel erfgoed, sociaal-culturele of participatieve kunst- en cultuurpraktijken. Je project zet in op de creatie of beleving van kunst en cultuur en maakt gebruik van een artistieke of creatieve discipline: muziek, dans, theater, beeldende en audiovisuele kunsten, circus, (nieuwe) media, mode, (grafisch) design, architectuur of kruisbestuivingen. 


Mechelse kunstenaars, creatieve collectieven of niet-winstgevende organisaties kunnen een project indienen. Er zijn tweejaarlijkse deadline, afhankelijk van de startdatum van je project. De subsidie kan variëren tussen 500 en 3.000 euro.


Alle info en voorwaarden vind je hier.



Stad Hasselt - Subsidie cultureel project

Hoe meer cultuur, hoe beter! Organiseer je een cultureel project in Hasselt? Dan kan je financiële steun vragen aan onze dienst Cultuur.


Het moet gaan om een cultureel project zonder commercieel karakter


Iedereen kan een aanvraag indienen. Er zijn 3 budget opties (600 euro, 1200 euro, 2500 euro), ieder gelinkt aan specifieke voorwaarden. Er zijn drie indiendata voor aanvragen per jaar: het project mag ten vroegste 2 maanden na deze datum starten.


Meer weten? Dat kan via deze link.



Alternatieve projectfinanciering



Screen Flanders

Belgische onafhankelijke producenten kunnen via Screen Flanders tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten aanvragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest


Opgelet! Het gaat hier om terugbetaalbare voorschotten, niet om een louter culturele subsidie.


De ondersteuning wordt enkel voorzien voor langspeelfilms (fictie/documentaire/animatie: min. 60 minuten) en series met minstens drie afleveringen


De voorwaarden zijn specifiek en uitgebreid: 

  • er moet op het moment van de aanvraag kunnen worden worden aangetoond dat 50% van de financiering voor het project beschikbaar is;

  • er worden minimaal 250.000 euro (exclusief btw) aan in aanmerking komende uitgaven gerealiseerd in het Vlaamse Gewest

  • het project moet voldoen aan de voorwaarden voor de culturele toets’ (band met België of Belgische cultuur). 


Voor de volledige voorwaarden en alle info kan je hier terecht.



screen.brussels

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ondersteunt screen.brussels allerlei soorten projecten en voor alle schermen (speelfilms, documentaires, tv-series, webseries,... ). 


Opgelet! Het gaat hier om terugbetaalbare voorschotten, niet om een louter culturele subsidie.


Financieringsaanvragen van het screen.brussels-fonds gebeuren uitsluitend online door een productie of productiebedrijf. Projecten moeten net als bij Screen Flanders voldoen aan strikte criteria: zowel culturele criteria als budgettaire criteria (minimum aan financiering voltooid, minimum aan uitgaven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, ...).


Jaarlijks worden er drie sessies georganiseerd.Dossiers kunnen worden ingediend in het Nederlands, Frans of Engels.


Alle info en voorwaarden vind je via deze link.



Tax Shelter

De Belgische Tax Shelter is een door de overheid goedgekeurde fiscale stimuleringsmaatregel om de productie van audiovisuele werken in België aan te moedigen. Het systeem staat open voor Belgische producties en voor internationale coproducties met België die aan bepaalde criteria voldoen.


Alle drie de partijen profiteren van deze regeling: de producent wordt een zeer aantrekkelijke manier geboden om projecten te financieren; de belegger verkrijgt belastingvrijstelling door een nagenoeg risicovrije belegging; en de Belgische staat profiteert van toegenomen economische activiteit en uitgaven.


Opgelet! Tax Shelter is een ondersteunende maatregel van de Belgische overheid die een impuls wil geven aan de cultuursector door het leveren van een fiscaal voordeel aan investeerders. Het gaat hier dus in de letter niet om een subsidiemaatregel, en er zijn zeer specifieke voorwaarden verbonden aan het werken via deze regeling.


Alle info over deze maatregel vind je in dit artikel van de Belgische overheid en op de website van Cultuurloket.



Cultuurkrediet

Cultuurkrediet is een aanvullende vorm van financiering die kadert in het beleid van de Minister van Cultuur. Je kan zowat alles wat te maken heeft met je cultuurwerking financieren met een Cultuurkrediet. Een Cultuurkrediet is een krediet of lening tot 100.000 euro. De rente varieert van 0% tot 3%.


Om een Cultuurkrediet aan te vragen heb je een onderbouwd inhoudelijk en financieel plan nodig. Aan de hand daarvan worden je terugbetalingscapaciteit en de haalbaarheid van je plannen ingeschat.


Alle voorwaarden en info over het Cultuurkrediet vind je hier.





Mis je nog een een klein budget voor je project, tussen de 100 en 5000 euro?

Op Cosmos-Kosmos kan je als lid van Comedien.be / Acteur.be een gratis crowdfunding campagne lanceren.


----


Dit artikel werd geschreven als onderdeel van een overzichtspagina over alle steunmaatregelen voor artiesten in België. Je kan het artikel hier raadplegen in het Nederlands, en hier een versie vinden voor Franstaligen. Opgelet : de inhoud verschilt tussen de beide artikels, omdat de voorwaarden en instanties gelinkt zijn aan de Gewesten. 


Laatste update: 30.04.2021

Dit artikel wordt op regelmatige basis bijgewerkt. Heb je zelf ideeën of tips? Laat het ons weten via info@cosmos-kosmos.be.